Dostupni linkovi

Bela kuća: Rusija i Kina na pogrešnoj strani istorije


Bela kuća je u četvrtak izrazila frustriranost zbog veta Rusije i Kine na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je Zapad želeo da uvede sankcije Siriji.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je novinarima da su Rusija i Kina sebe stavile "na pogrešnu stranu istorije" i "pogrešnu stranu u odnosu na sirijski narod".

Prema njegovim rečima, ishod glasanja u Savetu bezbednosti UN je "za žaljenje" i "izuzetno je nesrećan".

U Savetu bezednosti, 11 od 15 članica glasalo je za rezoluciju; dve su se uzdržale od glasanja - Južna Afrika i Pakistan - dok su Rusija i Kina, kao stalne članice rekle "ne", blokiravši usvajanje.

To je treći put u poslednjih godinu dana da Rusija i Kina ulažu veto na rezolucije Zapada o Siriji, u kojoj se režim Bašara al Asada 17 meseci suočava sa pobunom u zemlji.

Džej Karni je ocenio da će nedostatak konsenzusa u UN "imati dugoročne posledice po zemlje koje su uložile veto na rezoluciju, u smislu kako će ih gledati sirijski narod, zato što nema sumnje da u sirijskoj budućnosti neće biti mesta za Bašara al Asada".

Karni je dodao: "Greška je podržavati taj režim, kojem se bliži kraj". Pošto rezolucija nije usvojena, nije jasno šta će se dešavati sa posmatračkom misijom UN u Siriji, čiji mandat ističe u petak.
XS
SM
MD
LG