Dostupni linkovi

Ban Ki Mun na turneji po Balkanu


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun počinje višednevnu turneju po zemljama Zapadnog Balkana, tokom koje će posetiti sve bivše jugoslovenske republike i Kosovo.

Posetu regionu Ban Ki Mun počinje u Sloveniji, gde su za petak predvidjeni sastanci sa državnim zvaničnicima, iz Slovenije odlazi u Hrvatsku gde će boraviti tri dana, a zatim stiže u Crnu Goru.

Za ponedeljak, 23. jul, planirana je poseta Srbiji gde će generalni sekretar UN razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem i odlazećim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji će od jeseni predsedavati Generalnom skupštinom UN.

Narednog dana, u utorak, 24. jula, Ban odlazi na Kosovu gde će se sastati sa predstavnicima UNMIK, medjunarodnih i regionalnih organizacija i kosovskim zvaničnicima. Zatim će turneju nastaviti u Makedoniji, a završiće je u Bosni i Hercegovini.

On će na Kosovu obići manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi svetske baštine UNESKO-a, kao i grad Prizren. Ban je naveo da se njegova "poseta Kosovu zbiva u širem kontekstu posete regionu Zapadnog Balkana" i da je organizovana u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Tokom boravka na Balkanu, Ban će imati susrete i u Skoplju i Sarajevu, a posetiće i memorijalni centar Potočari u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG