Dostupni linkovi

Dugalić: Ugušili bismo se bez para iz EU


Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić ocenio je da to što je o bankama rekao mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić nije primereno vremenu u kojem živimo, a još je manje u skladu s poslom kojim namerava da se bavi.

Dugalić je za "Politiku" kazao da je Dačić kritikama na račun banaka kao "neprijateljima naroda" prevideo da to nisu "strane" već naše banke sa stranim kapitalom. "Ne znam da li je pod tim imenom imao u vidu i ruske banke koje rade kod nas ili su one, možda, nešto ideološki lakše od onih koje su došle iz EU donoseći najčistiji mogući kapital u posrnulu srpsku privredu i njene finansije."

On navodi da su te banke za nekoliko godina donele 5,5 milijardi evra i da bi se Srbija bez tih para "ugušila u nemoći".

Dugalić je ukazao i da su banke specijalizovane prodavnice specifične robe koja se zove novac. "On ima svoju cenu i po određenim pravilima mora se vratiti i platiti. Ideološke ocene tog posla, po njemu, ne smanjuju kamate.

Dugalić podseća i da je Srbija početkom 2002. godine bila na kolenima kada je ugasila četiri najveće društvene banke. "Bio je to tektonski poremećaj, ali te banke su imale osam milijardi maraka gubitak i još sedam milijardi negativan kapital".

Srbija nije imala para da ih sama oporavi, pa su na njihovo mesto počele da dolaze strane banke s prvorazrednim i čistim kapitalom iz EU, objašnjava Dugalić.

Dugalić navodi da u Srbiji oročeni ulozi iznose oko osam milijardi evra, koji nose kamatu od minimum pet odsto, napominjući da takve cene nema nigde u Evropi gde su kamate za čuvanje jedan do dva odsto.

On kaže da se zato ne može reći da je za stambene kredite na 20 godina sedam odsto kamate mnogo i da je to pljačka, jer jedno s drugim ne ide.
XS
SM
MD
LG