Dostupni linkovi

Jahjaga: Do sljedećih izbora sjever Kosova integrisan u poredak vlasti


U Bruxellesu su se danas sastali predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga. Razgovaralo se o odnosu EU i Kosova, viznoj liberalizaciji, mapi puta Kosva za EU, dijalogu izmedju Beograda i Prištine, situaciji na sjeveru na Kosova i regionalnim temama.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da je namera vlasti u Prištini da tri opštine na sjeveru Kosova do sljedećih lokalnih izbora budu “uključene u poredak vlasti".

Van Rompuy je istaknuo da se postiglo mnogo, ali da su potrebni dodatni koraci u reformi pravosudja, vladavini zakona, borbi protiv korupcije i zaštiti ljudskih prava. On je pozdravio započeti dijalog Beograda i Prištine i još jednom pozvao na primjenu dogovorenog.

„Razgovorali smo o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Obje strane moraju razmotriti stanje na sjeveru Kosova i to u interesu svih koji tamo žive. Uvjeren sam da je nastavak dijaloga Prištine i Beograda najbolji način da se postigne napredak, stabilnost i razvoj u regiji što je konačni cilj Evropkse unije“, rekao je Van Rompuy.

Jahjaga se složila da je dijalog izmedju Prištine i Beograda jedini način da dvije države izgrade dobrosusjedske odnose.

„ To će biti u interesu mira i stabilnosti i trebalo bi pomoći raspuštanju paralelnih institucija na sjeveru Kosova i ukidanju kriminalnih struktura u tri općine na sjeveru Kosova. Dijalog je jedini način kroz koji možemo riješiti postojeće probleme. Pomažući jedni drugima ostvarujemo cilj - pridruživanje euroatlantskim interacijama“ rekla je Jahjaga.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG