Dostupni linkovi

Grčka ne da ostrvu Ikaria da se pripoji Austriji


Ambasada Grčke u Beču reagovala je oštro na pisanje austrijskih i italijanskih medija da egejsko ostrvo Ikaria razmišlja o otcepljenju od Atine i pripajanju Austriji.

"Ikaria je neodvojivi deo grčke državne teritorije", naglasila je ambasada u saopštenju.

Grčkom se ne upravlja po federalnom sistemu, već jedinstveno, pa ne postoji nikakav sporazum koji ističe između grčke vlasti i ostrva, objašnjeno je u saopštenju.

Ambasada ukazuje da je juče proslavljena 100. godišnjica revolucije, kojom se Ikaria oslobodila od Otomanskog carstva. Sporazum iz Lozane iz 1923. godine, kako se dodaje, potvrđuje da istočno-egejska ostrva, uključujući Ikariju, pripadaju Grčkoj.

Diplomatsko predstavništvo objašnjava da je tokom obeležavanja jubileja nekoliko stanovnika iznelo lični stav, kada su govorili da bi ostrvo trebalo otcepiti od Atine i pripojiti Austriji.

Ambasada naglašava da ni gradonačelnik Ikarije, ni bilo koji njegov portparol nije citiran u vesti koju je najpre objavio italijanski "Libero".

"Grčko ostrvo u Egejskom moru Ikaria želi da se otcepi od Grčke i možda pripoji Austriji", prenosi bečki besplatni dnevnik "Hojte".

Italijanski list "Libero", kao i bečki dnevnik "Hojte", juče su, a danas i ostala austrijska štampa, objavili priču da je na proslavi stogodišnjice sporazuma, kojim je Ikaria dobila nezavisnost od turske imperije i pripojila se Grčkoj, podstaknuto razmišljanje o otcepljenju od Atine i priključenju Austriji.

Na ovom ostrvu, koje ima oko 9.000 stanovnika, razmišlja se o sprovođenju referenduma na kome građani treba da odluče da li žele i dalje da nad njima vlada Atina ili da Ikaria postane nezavisna.

Ikaria se otcepila od turske imperije posle pobune, a turska okupacija ostrva je okončana 1917, zahvaljujući lokalnom heroju Georgiosu Spanosu.

Pet meseci je Ikaria bila nezavisna država, nakon čega se ostrvo pripojilo Grčkoj.

Za vreme grčke vojne diktature od 1967. do 1974, Ikaria je korišćena kao kazneno ostrvo za komunističke disidente.
XS
SM
MD
LG