Dostupni linkovi

Počela proizvodnja u nikšićkoj Željezari


Turska kompanija Toščelik /Toscelik/, novi vlasnik Željezare, pokrenula je proizvodnju u toj nikšićkoj kompaniji aktiviranjem nove elektrolučne peći pomoću koje je izlivena prva šarža čelika.

Dan piše da je nova elektrolučna peć u nikšićkoj Željezari po prvi put pokrenuta u ponedjeljak veče i zaposleni su uspjeli da izliju prvu šaržu čelika.

Isproban je, takođe, i novi otprašivač gasova koji će ubuduće zaštiti životnu sredinu Nikšića, jer željazarino postrojenje za prečišćavanje opasnih gasova nije bilo u funkciji od početka 90-ih godina prošlog vijeka.

Izlivanjem prve šarže, Turci su počeli proizvodnju u fabrici, čiju su imovinu iz stečaja kupili krajem aprila za 15,1 milion EUR.

Rad na novoj peći, kako saznaje Dan, biće organizovan i narednih nekoliko dana, ali samo u toku treće smjene, dok drugu staru peć novi vlasnik za sada nema namjeru da pokrene, ali rade na tome.

Nova peć od 65 tona i sistem za oprašivanje u Željezari su instalirani 2010. godine, a bivši vlasnik nikšićke kompanije Montenegro spešelti stils /Speciality Steels/ (MNSS) je ta postrojenje kupio od kredita za koji je žirant bila Vlada. Taj kredit je u iznosu od 33 miliona EUR sa kamatama Vlada i vratila novcem iz budžeta. MNSS, međutim, nikada nije saopštio koliko je nova oprema koštala, ali je poznato da je pribavljena iz Turske.

Novu opremu je instalirala je turska firma CBS Makina, kojoj je MNSS za taj posao ostao dužan nekoliko miliona EUR, što je jedan razloga zašto to postrojenje do sada nije pokrenuto.

Toščelik je u Željazari zaposlio 270 radnika, dok je oko 1,3 hiljade zbrinuto socijalnim programom koji je Vlada finansirala.

Stečajna uprava je, od novca dobijenog prodajom fabričke imovine, proteklih dana obavila akontativnu uplatu potraživanja prvog isplatnog reda.
XS
SM
MD
LG