Dostupni linkovi

Korhec: Odluka Ustavnog suda fitilj za promene ustava Srbije


Nekadašnji pokrajinski sekretar za upravu i propise i profesor Ustavnog i upravnog prava Tamaš Korhec izjavio je da je odlukom Ustavnog suda o poništavanju dela odredbi Zakona o nadležnostima APV osporen i Statut Vojvodine i ukazao da će ta odluka imati ozbiljne i pravne i političke posledice.

On je u intervjuu za Dnevnik ocenio da ta odluka Ustavnog suda ipak biti fitilj da iz Vojvodine potekne inicijativa za promenu Ustava, pre svega onih njegovih odredbi koji se odnose na autonomiju Vojvodine.

"Statut je faktički već osporen pred Ustavnim sudom i u tom pogledu očekuje se da će se taj sud vrlo skoro izjasniti i o tom predmetu", smatra Korhec.

On očekuje da će "mnoge odredbe najvišeg pravnog akta Pokrajine takođe biti poništene, jer to proizlazi iz odluke o oceni ustavnosti Zakona o nadležnostima APV".

To će svakako izazvati dalje političke konsekvence i turbulencije, predvideo je Korhec, koji smatra da je ukidanjem dela nadležnosti Vojvodine Ustavni sud zapravo stao u zaštitu centralizovanog državnog aparata nauštrb zaštite prava građana na pokrajinsku autonomiju.

"Ne verujem da će odluka Ustavnog suda Srbije u Vojvodini izazvati revolte uličnog tipa, ali sam uveren u to da će ovde i dalje da se širi ubeđenje da postojeći ustavni okvir nije afirmativan za razvoj Pokrajine i njene autonomije", rekao je Korhec.

Prema njegovoj oceni, Ustav je svakako zreo za reviziju, ne samo zbog ove odluke Ustavnog suda, već zato što su odredbe o pokrajinskoj autonomiji od samog starta protivrečne.

"I ne bi bilo loše da odluka Ustavnog suda Srbije bude fitilj da se u Vojvodini pokrene ozbiljan inicijativa za ustavne promene i otvori ozbiljna politička rasprava o tome koji stepen autonomije je Vojvodini potreban, zašto je to potrebno, kako to građani vide...", naglasio je Korhec.
XS
SM
MD
LG