Dostupni linkovi

Crna Gora: Regionalni sastanak o stećcimaU Podgorici počinje dvodnevni regionalni sastanak posvećen projektu Nominacija stećaka - srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO.

Na sastanku, koji okuplja resorna ministarstva Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, biće riječi o zajedničkom tekstu nominacionog dosijea, odnosno procedurama izrade i predaje tog dosijea, javlja ONASA. Razmatraće se i zajednički model upravljanja, očuvanja i mjera zaštite nominovanih nekropola.

Stećci predstavljaju značajan dio kulturno-historijske baštine četiri zemlje. Na njihovim teritorijama nalazi se između 60.000 i 70.000 identifikovanih stećaka.

Pismo o namjerama o zajedničkoj nominaciji potpisali su u Sarajevu resorni ministri Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Ured UNESCO-a u Veneciji pruža pomoć u pripremi menadžment planova za različite lokalitete koje pojedinačno predlažu zemlje u okviru cjelokupne nominacije, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva kulture.
XS
SM
MD
LG