Dostupni linkovi

Osula se vladajuća koalicija, Izrael se bliži izborima


Vođa partije Kadima, šaul Mofaz, objavio je u utorak da napušta koalicionu izraelsku vladu premijera Benjamina Netanjahua zbog spora oko zakona o vojnoj obavezi.

Mofaz je bio zamenik premijera i jedini predstavnik svoje stranke u vladi. Uprkos odlasku Kadime koja je ušla u koalicionu vladu 8. maja Netanjahu i dalje ima parlamentarnu većinu sa 66 poslanika među 120 u parlamentu.

Ipak, kako navodi agencija AP, izlazak Kadime iz Vlade znači da Netanjahu ostaje sa krhkom većinom i da se Izrael bliži prevremenim izborima. Odluka šefa Kadima je epilog spora oko nacrta zakona prema kojem svi građani Izraela stariji od 18 godina potpadaju pod vojnu obavezu, uključujući i ultraortodoksne Jevreje i arapsku manjinu, palestinskog porekla.

Sadašnji zakon koji je Vrhovni sud proglasio neustavnim zato što izuzima te dve zajednice iz vojne obaveze, biće zamenjen pre 31. jula. Šauf Mofaz je insistirao da vojna obaveza važi za sve, ali je Netanjahu 2. jula, pod pritiskom saveznika iz verskih partija, predložio postepen, selektivan pristup.

Šef Kadime je rekao da ne može biti socijalne pravde bez ravnopravne podele tereta vojne obaveze. U Izraelu vojni rok traje tri godine za muškarce, a dve godine za žene. Izraelci postaju vojni obveznici kada navrše 18 godina.
XS
SM
MD
LG