Dostupni linkovi

"Politika" promenila vlasnika


List "Politika" ima novog vlasnika - 50 odsto udela u toj kompaniji kupila je od nemačke grupacije VAC firma "Ist medija grup" registrovana u Moskvi.

Vest je obelodanila Srpska napredna stranka, ocenjujući da je skandalozno što je prodaja 50 odsto vlasništva obavljena "preko noći" i netransparentno, prenosi Tanjug.

SNS optužuje Demokratsku stranku da stoji iza odluke o prodaji udela VAC-a i da time narušava medijsku slobodu.

Povodom vesti oglasilo se i Udruženje novinara Srbije (UNS) koji traži od još aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića, ministra kulture Predraga Markovića i zamenika premijera Ivice Dačića da obaveste javnosti o okolnostima ove, kako kažu, "skandalozne transakcije".

Vlasnik preostalih 50 odsto vlasništva beogradskog dnevnika ostala je "Politika - Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost".

Podsećanja radi, nemački VAC je početkom aprila ponudio državi da otkupi njenih 50 odsto vlasništva u "Politici" za 4,7 miliona evra i preuzimanje "određenih obaveza", ne precizirajući kojih. VAC je još pre dve godine najavio povlačenje iz Jugoistočne Evrope, a već su prodali svoje kompanije u Makedoniji i Bugarskoj.
XS
SM
MD
LG