Dostupni linkovi

Komšić: SDP-ov prijedlog nije rješenje presude Sejdić-Finci


Član Predsjedništva BiH iz SDP-a Željko Komšić za Klix.ba je iznio svoje mišljenje o prijedlogu SDP-a i ostalih stranaka nove parlamentarne većine o provedbi presude po kojoj i građani BiH, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog od konstitutivnih naroda, imaju pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

"Nadam se da ovaj dokument neće postati zvaničan stav SDP-a, jer ovo nije rješenje pitanja presude Sejdić-Finci i onoga što se njome traži. Presuda Sejdić-Finci govori o pravima pojedinaca, a ne o pravima kolektiviteta. To se ovim papirom ne rješava”, izjavio je Komšić za Klix.ba.

Prijedlog provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, koji nudi Socijaldemokratska partija BiH zajedno sa HDZ-om, SBB-om i HDZ-om 1990, nije naišao na pozitivno mišljenje ni kod svih članova SDP-a.

SDP-ovim prijedlogom nije zadovoljan ni Dervo Sejdić, jer, kako je izjavio, to znači da bi ponovo samo konstitutivni odlučivali o budućim članovima Predsjedništva.
XS
SM
MD
LG