Dostupni linkovi

U Tursku prebjegao brigadni general i više vojnih oficira


Sirijski brigadni general i više vojnih oficira bili su među 1.280 Sirijaca koji su prošle noći prebjegli iz Sirije u Tursku, saopštile su u utorak turske vlasti.

Turski zvaničnik je rekao da se s najnovijim prebjezima broj sirijskih generala koji su se sklonili u Tursku povećao na 18, uključujući i jednog penzionisanog generala.

U Tursku je prebjegao i veći broj oficira s porodicama čiji broj se s članovima porodica povećao na 68, prenosi Reuters.

S noćašnjih 1.280 izbjeglica koje su ušle u tursku južnu pokrajinu Hataja, ukupan broj sirijskih izbjeglica u toj zemlji se povećao na 42.680, rekao je zvaničnik.

Turska je danas saopštila da će podići novi kamp za izbjeglice iz Sirije koji će moći da primi 10.000 osoba, pošto nove izbjeglice svakodnevno bježe u Tursku.

Centar za rukovođenje krizom koji je formirala turska vlada saopštila je da će novi kamp za izbjeglice biti podignut pored mjesta Karkamis, u provinciji Gaziantep koja se graniči sa Sirijom.

Sirijske izbjeglice trenutno su smještene u 10 kampova u blizini 566 kilometara duge turske granice sa Sirijom, prenosi AP.

Ujedinjene nacije (UN) su u utorak saopštile da je broj sirijskih izbjeglica koje su zatražile pomoć od njenih organizacija od aprila utrostručen i da sada iznosi 112.000.

Agencija UN-a za izbeglice je navela da žene i djeca čine tričetvrtine svih Sirijaca koji su se registrovali ili zatražili pomoć u Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj.
XS
SM
MD
LG