Dostupni linkovi

Požar u Žilivodama gdje Eulex ispituje postojenje masovne grobnice


Lokalitet na kojem EULEX-ov tim vrši iskopavanje u potrazi za navodnom masovnom grobnicom zahvatio je požar. Zid visine 12 metara bio je zahvaćen plamenom. Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i vatrogasnih jedinica iz Vučitrna izašli su na lice mjesta zajedno sa Inženjerskim bataljonom KBS-a, a EULEX je vršio koordinaciju operacije gašenja požara.

Alan Robinson, konačelnik Odeljenja za sudsku medicinu izjavio je da je trebalo više od 7 sati da se obuzda požar. "Želim da pohvalim pripadnike KBS-a koji su bili na terenu, kao i vatrogasno odeljenje iz Vučitrna na njihovoj istrajnosti u obuzdavanju veoma rizične situacije koja je ugrožavala sve prisutne na terenu. U gašenju požara bila su angažovana dva vatrogasna vozila i teška mehanizacija za prekrivanje zapaljene površine zemljom".

Međutim, šteta izazvana na lokalitetu je velika.

'”Ovo predstavlja znatan korak unazad za nas što se tiče procjene lokaliteta. Znatna šteta nanijeta je zidovima koji sada moraju da budu srušeni. Radovi na iskopavanju su morali da budu obustavljeni. EULEX će izvršiti procjenu bezbjednosti nastavka radova. Trenutno je suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza ”, rekao je Robinson.

Uzroci požara još uvek nisu utvrđeni. EULEX je pokrenuo istragu.
XS
SM
MD
LG