Dostupni linkovi

U Srbiji opet poskupljuju osnovne namirnice


Neke specijalne vrste hleba i peciva poskupeće naredne sedmice između pet i 11 procenata, nove cenovnike će dobiti mleko i mlečni proizvodi.

Poskupljuju i mesne prerađevine i alkoholna pića, prenose mediji u Srbiji.

Mleko i mlečni proizvodi poskupeće od dva do pet procenata, suhomesnati proizvodi do 10 odsto, a neka alkoholna pića biće skuplja do pet odsto. Kompanije koje su se odlučile da povećaju cene svojih proizvoda to pravdaju poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara.

U prvoj polovini jula u trgovinama već su poskupeli slatkiši, konzervisano i smrznuto voće i povrće, smrznuta riba, kućna hemija i kozmetika.

Tokom juna sveže meso je poskupelo za više od 20 procenata što su proizvođači i klaničari pravdali skokom cene stočne hrane, rastom kursa evra i smanjenem ponude tovljenika na tržištu.

U prošlom mesecu poskupeli su i jestivo ulje, bezalkoholna pića, sokovi, cerealije, testenine.

Stručnjaci su ocenili da je kretanje kursa domaće valute prema evru glavni razlog poskupljenja. Narodna banka Srbije (NBS) saopštila da je međugodišnja inflacija u junu iznosila 5,5 odsto i da je njeno povećanje u najvećoj meri posledica mesečnog rasta cena hrane.

Inflacija u junu je, na mesečnom nivou, iznosila 1,1 odsto.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji na hranu potroši više od 40 odsto mesečnog primanja, a u zemljama Evropske unije manje od 18 odsto.
XS
SM
MD
LG