Dostupni linkovi

Srbija: Inspekcija podnela prijavu protiv Henkela zbog uginuća ribe


Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu za privredni prestup protiv operatera Henkel Srbija iz Kruševca zbog uginuća ribe u Rasini, saopšteno je u subotu iz te inspekcije.

Prijava je podneta posle inspekcijskog nadzora i dobijenih rezultata Zavoda za javno zdravlje Kruševaca, navodi se u saopštenju.

"Rezultati hemijske analize vode iz vodotoka Rasine 100 metara ispod crpne stanice Župa, pokazali su da u momentu uzorkovanja nije bilo rastvorenog kiseonika, a vrednosti amonijaka, biohemijske potrošnje kiseonika, suspendovanih materija i deterdženata su iznad gornje granice za drugu klasu voda u koju je svrstana reka Rasina", kaže seu saopštenju.

Kazna za privredni prestup kreće se od 1,5 do tri miliona dinara. Korisnik dela ribarskog područja Srbija - jugozapad, Rasina plus, obavestio je inspekciju da su ribolovci prijavili da Rasinom iznad ušća u Zapadnu Moravu, pluta mrtva riba i teče bela pena.

Prema navodima korisnika ribarskog područja, ribočuvari su uspeli da sakupe jedan mali deo uginule ribe, od ukupno 300. Među prikupljenim ribama su potočna mrena, krkuša, mrena, babuška, američki patuljasti som, klen, štuka, bodorka, gaovica.
XS
SM
MD
LG