Dostupni linkovi

Napad u Avganistanu: Preko 20 poginulih, među žrtvama i poslanik


Viđeni avganistanski političar uzbečkog porekla Ahmed Kan Samangani ubijen je jutros na venčanju svoje kćeri na severu Avganistana, a uz njega više od 20 zvanica, javljaju Asošijeted pres (AP), Bi-Bi-Si (BBC) i drugi svetski mediji, dok je preko 40 ljudi ranjeno.

Kako javlja BBC, talibani su porekli svaku umešanost u ovaj napad.

Samoubilački napad u gradu Ajbaku, administrativnom centru provincije Samangan, udarac je naporima da se ujedine etničke frakcije u Avganistanu, ocenjuju avganistanski zvaničnici a prenosi AP, koji ukazuje na dugogodišnju istoriju sukoba talibana, uglavnom pripadnika plemena Paštuni, sa drugim etničkim manjinama u zemlji.

Ahmed Kan Samangani, koji je Uzbek, poslanik je avganistanskog parlamenta a poginuo je dok je primao goste na venčanju svoje kćeri. Šef istrage Mohamad Navab Šerzai, koji je takođe bio u obezbeđenju venčanja, kaže da su se gosti već okupili na drugom i trećem spratu zgrade u kojoj se venčanje održavalo kada je došlo do eksplozije.

Samangani i drugi srodnici otišli su na prvi sprat da pozdrave nove goste, koji su došli iz grada Mazar-i-Šarifa iz susedne provincije.

"Iznenada, napadač koji je bio među gostima iz Mazar-I-šarifa, prišao je veoma blizu Samanganiju i detonirao eksploziv, kojim je bio opasan. Eksplozija je raznela večinu prisutnih na prvom spratu.čak i na trećem spratu je bilo ranjeni", rekao je Šerzai.

Među poginulima je i šef provincijske obaveštajne službe kao i komandant jedne divizije u avganistanskoj vojsci, a među ranjenima - regionalni komandant policije Sajed Ahmad Sameh, koji je bio rođak ubijenog Samanganija.
XS
SM
MD
LG