Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Poseta Kosovu u skladu sa rezolucijom UN


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da će njegova poseta Kosovu biti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Kosovo je jedino mesto u regionu gde imamo misiju Ujedinjenih nacija - Unmik. Imam dužnost i odgovornost da se sretnem sa našim ljudima, specijalnim izaslanikom Zarifom i njegovim osobljem u misiji. Tada ću imati priliku da se sretnem sa predstavnicima vlade Kosova", rekao je Ban Ki Mun za Radio-televiziju Srbije uoči posete regionu.

Odgovarajući na pitanje kakva je trenutno uloga Unmika i kakva će biti nakon septembra kada prestaje nadzirana nezavisnost Kosova, generalni sekretar UN istakao je da će mandat i uloga Unmika na Kosovu i dalje nastaviti da bude u skladu sa Rezolucijom 1244.

"To je jasno, a jasno je da u prelaznom periodu da misija Euleksa preuzima veću ulogu. Uloga Unmika se smanjuje jer se uzima u obzir realnost na terenu. Ipak, Unmik i dalje ima ulogu i mandat. Nastavićemo da pomažemo primenu Rezolucije 1244, humanitarna i pitanja ljudskih prava, a podržavaćemo i mir i stabilnost u regionu. To je ta važna uloga zbog koje putujem tamo", rekao je Ban Ki Mun.

On je naglasio da je region prošao kroz značajnu transformaciju, te istakao da će tokom posete svim zemljama ukazati na značajnu ulogu regiona ne samo za Evropu, već i za ceo svet.

Generalni sekretar UN će tokom turneje Zapadnim Balkanom osim Kosova, posetiti i Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju.
XS
SM
MD
LG