Dostupni linkovi

Ban Ki Mun i Kofi Anan traže odlučnost SB UN


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i međunarodni predstavnik za Siriju Kofi Anan pozvali su u petak Savet bezbednosti UN da zatraži prekid sukoba u Siriji i zapretili da će biti posledica ako nasilje ne bude obustavljeno.

Povod za reagovanje Ban Ki Muna i Anana bio je napad na selo Tremseh u sirijskoj oblasti Hama u kojem je ubijeno više od 220 civila, što su obojica visokih zvaničnika oštro osudila.

Oni su optužili sirijske vlasti da su upotrebom teške artiljerije, tenkova i helikoptera prekršili ranije rezolucije Saveta bezbednosti UN. Anan i Ban Ki Mun poslali su odvojena pisma Savetu bezbednosti u kojem se od tog tela UN traži da pomogne okončanje sukoba u Siriji koji traju već 16 meseci.

U Savetu bezbednosti predstoji rasprava o novoj rezoluciji o Siriji, budući da Ananov plan o šest tačaka nije dao rezultat i da mandat posmatrača UN ističe 20. jula.

Pred najvišim telom UN biće dva različita teksta novog predloga rezolucije - britanski i ruski. Agencija AP, koja je imala uvid u pismo Ban Ki Muna upućeno Savetu bezbednosti, ocenjuje da Ananovi komentari upućuju da mu je bliži britanski predlog rezolucije.

Taj predlog uključuje i pretnju sankcijama režimu sirijskog predsednika Bašara Asada ako u roku od 10 dana ne povuče trupe i teško naoružanje iz naseljenih oblasti. Sprovođenje takvih sankcija, prema Poglavlju sedam Povelje UN, moguće je i vojnim putem. S druge strane, tom scenariju oštro se protivi Rusija koja je ranije naznačila da je neprivatljiva primena vojne sile.
XS
SM
MD
LG