Dostupni linkovi

BiH: "Sedmorka" bez dogovora o provedbi odluke Sejdić Finci


Lideri sedam najjačih političkih stranaka u BiH dogovorili su danas način kako će se provoditi mehanizam koordinacije za pristupanje BiH Evropskoj uniji, dok još ostaje otvoreno pitanje konačnog rješenja za odluku Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“.

Stranke potpisnice su dogovorile da Vijeće ministara, vlade RS-a i Federacije BiH s kantonima i Vlada Brčko Distrikta trebaju odmah početi prikupljanja odgovora na pitanja na listu EU, i to za poglavlja 5 - javne nabavke, i poglavlje 27 - zaštite okoline.

Radna verzija odgovora treba da bude pripremljena do 15.septembra da bi se sav proces okončao do kraja oktobra u skladu s dogovorom iz Bruxellesa.

Kada je u pitanju odluka „Sejdić-Finci“, sada su dva prijedloga na stolu, onaj iz RS-a o načinu izbora člana Predsjedništva BiH na izborima, a drugi prijedlog su dogovorile četiri stranke koje čine većinu u FBiH o indirektnom izboru, dok se SDA protivi takvom asimetričnom rješenju.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ-a Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SBB-a Fahrudin Radončić.
XS
SM
MD
LG