Dostupni linkovi

Džakula: Budžet BiH oštećen za 130 miliona KM


Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula rekao je da je od 2005. godine do danas Uprava podnijela Tužilaštvu BiH 826 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza, sa sumnjom da je budžet BiH oštećen za 130 miliona KM.

"Rezultati su vidljivi. Za sedam službenika UIO izrečena je mjera prestanka radnog odnosa, dva službenika degradirana su na niže radno mjesto, dok su 33 službenika kažnjena mjerom umanjenja plate. Ostali postupci su u toku", istakao je DŽakula.

On je naglasio da se u UIO trenutno, osim onih većih, vodi i disciplinski postupak protiv carinika koji je uzeo mito od 20 eura.

Džakula je dodao da je pokrenut i pregled izjava 2.400 zaposlenih u UIO BiH o njihovom imovinskom stanju, te da su putem interne revizije za pojedince vrše dodatne provjere na terenu.

On je potvrdio da je na Jedinstvenom računu UIO po osnovu naknade za korišćenje terminala u periodu od 2006. do juna 2012. godine ukupno naplaćeno 83 miliona KM, te da je riječ o prihodima od terminala u vlasništvu UIO i 30 odsto prihoda od terminala u vlasništvu drugih pravnih lica.

"Oni su budžetu BiH ostali dužni 36 miliona KM. UIO će pokrenuti izmještanje carinskih terminala od svih privatnih lica koja ne ispunjavaju obaveze iz ugovora. Primjer za to je carinski terminal koji je držao `Agrokomerc` iz Velike Kladuše koji nikad nije želio potpisati ugovor sa UIO", istakao je DŽakula.
XS
SM
MD
LG