Dostupni linkovi

U Zagrebu promovisana knjiga o knjigocidu u Hrvatskoj devedesetih


U punoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu sinoć je predstavljena knjiga "Knjigocid - uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih" autora Ante Lešaje, penzionisanog univerzitetskog profesora s ostrva Korčule koji je 20 godina istraživao uništavanje velikog broja knjiga pisanih na ćirilici i dela srpskih autora po Hrvatskoj.

"Lešaja je istraživao kako su se od 1992. sistematski uništavale knjige koje se jezički, pismom, nacionalno, ideološki ili na neki drugi način razlikuju od stanja duha 90-ih godina u Hrvatskoj", rekao je predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

On je podsetio da je Lešaja svoje prve radove na tu temu objavio u splitskom "Feral Tribjunu", ali i u časopisu Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Nekadašnji urednik "Feral tribjuna", novinar i pisac Viktor Ivančić podsetio je kako s hrvatski nacionalisti na glavnom splitskom trgu satima spaljivali na stotine primeraka "Ferala" koje su pokupili s kioska, dok je policija sve vreme stajala, ne ometajući huligane.

Feral je spaljivan u početku izlaženja, a tokom 15 godina nikad nismo imali oglašavače, iako smo imali tiraž koji je u momentu prestanka izlaženja lista bio veći od svih ostalih političkih nedeljnika. Sam Lešaja govorio je o svom radu i pomoći koju su mu pružili pojedini intelektualci kao što je bio najznačajniji filozof Milan Kangrga ili Predrag Matvejević, bivajući, kao i on sam, suđeni zbog navodne klevete na novčane kazne.

"Knjigocid u biblioteci na Korčuli gde je uklonjeno i otpisano 400 naslova, od toga 19 naslova Branka Ćopića, bio mi je podstrek za daljnja istraživanja, pa je i najviše je istražen i dokumentovan, iako nije ni najopsežniji ni najgori", rekao je Lešaja.

On je ukazao da je Hrvatska jedinstvena jer niko nije kažnjen zbog uništavanja knjiga, ali je kažnjen kad je o tome govorio.

Promociji knjige koju su izdali SNV i književna kuća "Profil" prisustvovao je velik broj javnih ličnosti Hrvatske, od bivšeg predsednika Stjepana Mesića i saradnika sadašnjeg predsednika Ive Josipovića do naučnika, univerzitetskih profesora i umetnika, kao i predstavnika srpske zajednice, a bio je tu i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević.
XS
SM
MD
LG