Dostupni linkovi

Putin odbio da snizi cijene plina za Ukrajinu


Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je da snizi cijene plina za Ukrajinu na sastanku za koji se Kijev nadao da će riješiti otvorena pitanja u energetici između dvije zemlje.

Ukrajina, koja je jako zavisna od uvoza plina iz Rusije, već dugo želi da revidira sporazum o plinu s Moskvom iz 2009. godine, za koji smatra da je odredio previsoku cijenu tog energenta.

Razgovori ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča s Putnom, kao i s njegovim prethodnikom Dmitrijem Medvedevom, nijesu rezultirali iskorakom po tom pitanju, prenosi Poslovni dnevnik.

"Postoje pitanja u kojima nijesmo postigli dogovor, ali ćemo tome težiti", rekao je Putin novinarima nakon razgovora na Jalti, odgovarajući na pitanje o problemu s plinom.

Moskva istraje na tome da Ukrajina, kako bi dobila povoljnije cijene, ili dopusti ruskom energetskom koncernu Gazpromu da preuzme plinovode kojima se ruski plin transportuje u Evropu ili da se pridruži carinskoj uniji koju je Rusija stvorila nakon propasti SSSR-a.

Ukrajina plinovode smatra svojom strateškom imovinom i do sada je odbijala oba ruska zahtjeva. Visoke cijene plina, međutim, predstavljaju veliko oterećenje za državni budžet i ekonomiju i jedan su od glavnih problema Janukovičeve Vlade uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u oktobru.
XS
SM
MD
LG