Dostupni linkovi

Rusija neće pristati na upotrebu vojne sile u Siriji


Rusija će se usprotiviti novoj rezoluciji UN o Siriji koja bi mogla da bude sprovedena vojnim putem, a za koju se zalažu ostale velike sile, saopšteno je u četvrtak iz Moskve.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Aleksandar Pankin rekao je novinarima da se njegova zemlja protivi upotrebi vojne sile.

"Mi smo definitivno protiv Poglavlja 7. O svemu može da se pregovara, ali mi o ovome nećemo pregovarati, ovo je crvena linija", rekao je Pankin.

Ambasadori pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska - sastali su se u četvrtak ujutro da razmotre predložene tekstove rezolucija. Stručnjaci iz 15 zemalja članica Saveta bezbednosti posle toga imali su sastanak iza zatvorenih vrata, a popodne je 15 ambasadora Saveta imalo privatni sastanak.

Rusija i Kina, ključni saveznici Asada i stalne članica Saveta bezbednosti UN s pravom veta, blokirale su dosadašnje pokušaje međunarodne zajednice da se čak i zapreti "posledicama" sirijskom režimu, što je diplomatski rečnik za sankcije.

U nacrtu ruske rezolucije poziva se na "trenutnu primenu" Ananovog mirovnog plana i vodiča za političku tranziciju vlasti koji je usvojen na sastanku svetskih sila na prošlomesečnom sastanku u Ženevi. U njoj se ne spominju sankcije, ali se ističe da će Savet bezbednosti UN proceniti primenjeno i "razmotriti dalje korake".

Francuski ambasador u UN žerar Aro rekao je da je problem s ruskim predlogom rezolucije "što nema zube". Rusi, takođe, predlažu tromesečno produženje posmatračke misije UN u Siriji, koja bi sad trebalo da se usredsredi na pokušaje da se postigne političko rešenje konflikta.
XS
SM
MD
LG