Dostupni linkovi

Visoki savet sudstva tvrdi da je Ustavni sud preuzeo njegovu nadležnost


Visoki savet sudstva (VSS) ocenio je u četvrtak da je Ustavni sud Srbije nalogom da se 126 neizabranih sudija vrati na posao preuzeo nadležnost tog saveta i narušio njegovu nezavisnost i samostalnost.

Visokom savetu sudstva je "ostavljeno samo da odredi sud za koji se sudija bira" pošto je Ustavni sud Srbije usvojio žalbe 126 neizabranih sudija posle reizbora 2009. i naloga da se oni vrate na posao, saopštio je VSS po završetku sednice u četvrtak.

"Iz saopštenja Ustavnog suda proizlazi da je Ustavni sud preuzeo nadležnost VSS-a da bira sudije, čime je narušio Ustavom utvrđenu samostalnost i nezavisnost ovog organa. Nalažući VSS-u da izvrši izbor podnosioca žalbe, Visokom savetu sudstva ostavljeno je samo da odredi sud za koji se sudija bira", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se VSS po prijemu odluke Ustavnog suda konkretnije izjasniti.

Ustavni sud u sredu je usvojio žalbe neizabranih sudija i utvrdio da u odlučivanju o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju. Ustavni sud je tako poništio odluke VSS-a prema kojima su odbijeni prigovori sudija na odluke na osnovu kojih im je prestala sudijska dužnost.

"Iznenađuje da je Ustavni sud tek sada, nakon razmatranja velikog broja žalbi neizabranih sudija i održanih rasprava, odlučio u jednom predmetu o više od 120 žalbi, iako je takvu odluku mogao da donese mnogo ranije - od septembra 2011", kaže se u saopštenju VSS-a.
XS
SM
MD
LG