Dostupni linkovi

Boljević: Očekujem povratak sudija na posao


Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kaže da očekuje da sve sudije, nakon što je Ustavni sud usvojio žalbe na njihov reizbor, budu vraćene na posao.

Podsetimo, do sada je u postupku revizije 109 sudija dokazalo da je neosnovano razrešeno, 41 sudija je izabran na dodatnom konkursu u julu 2010. i još 126 sudija je vraćeno na posao odlukom ustavnog suda.

"Ono što je važnije je da su svi evropski eksperti pokazali i dokazali da je reizborom bila ugrožena samostalnost sudijske funkcije kao osnov nezavisnosti i da reizbor nije smeo da se desi", navela je predsednica Društva sudija koja je razrešena sudijske funkcije 2009. odlukom Visokog saveta sudstva u postupku opšteg izbora.

Prema njenim rečima, Društvo sudija očekuje da će sve razrešene sudije biti vraćene na posao i da će se to dogoditi vrlo brzo, s obzirom da je ovo tek prva odluka Ustavnog suda o žalbama neizabranih sudija.

Što se njene žalbe tiče, Boljević je rekla da ona još odluku nije dobila i da nije među 126 sudija koje su vraćene na posao.
XS
SM
MD
LG