Dostupni linkovi

Savetodavno veće za BiH: Srebrenički genocid - crni podsetnik


Nezavisna neprofitna organizacija Savetodavno veće za Bosnu i Hercegovinu sa sedištem u Vašingtonu obeležila je 17. godina od genocida u Srebrenici.

"Sa tugom i bolom sećamo se žrtava koje su izgubile svoje živote u najvećem masakru u Evropi od Drugog svetskog rata", stoji u saopštenju.

Savetodavno veće za BiH je istaklo da je 17. godišnjica srebreničkog genocida "crni podsetnik kako svet nije uspeo da zaštiti civile".

"Zbog toga je više nego ikada značajno da poruka "Nikada više" ponovo dobije na snazi", ističe se u saopštenju.

U saopštenju piše da i dalje postoje nastojanja da se tragedija u Srebrenici ospori i umanji.

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid, uprkos tome što su i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde doneli takvu odluku", navelo je Savetodavno veće za BiH.

Podseća se i na izjavu predsednika SAD Baraka Obame povodom godišnjice genocida da se Amerika protivi pokušajima iskrivljavanja razmera ovog zverstva, racionalizovanja motiva koji stoji iza njega, okrivljavanju žrtava, te poricanju neosporne činjenice da je reč o genocidu.

Organizacija je navela i da u SAD žive hiljade ljudi koji su poreklom iz Srebrenice, kao i preko 250.000 osoba bh. porekla. Savetodavno veće za BiH se bavi promovisanjem interesa građana iz BiH koji žive u Americi i radi na učvršćivanju odnosa SAD i BiH.
XS
SM
MD
LG