Dostupni linkovi

Rasmusen: Do rešenja pregovorima vlade Kosova i Srba sa severa


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je u sredu u Prištini da se rešenje za sever Kosova mora postići pregovorima vlade Kosova i Srba sa severa, ističući da su NATO, ali i međunarodna zajednica zauzeli jasnu poziciju da nema podele Kosova.

"Bilo koje rešenje za sever Kosova mora se tražiti u neposrednim pregovorima između Prištine i srpskog stanovništva na severu Kosova", izjavio je Rasmusen koji je predvodio delegaciju NATO-a u poseti Prištini.

Prema njegovim rečima, ne postoji vojno rešenje za situaciju na severu Kosova.

"To je politički proces koji će voditi integraciji tog dela Kosova, a to podrazumeva podršku Beograda tamošnjim Srbima, njihovu odvažnost i spremnost vlade Kosova da pokaže više razumevanja", smatra Rasmusen, koji je u Komandi Kfora imao više odvojenih sastanaka sa najvišim zvaničnicima ove vojne misije, kao i kosovskim zvaničnicima.

On je na konferenciji za novinare rekao da novo rukovodstvo Srbije treba da pokaže proevropski pristup u rešavanju problema, te naglasio da je čvrsto uveren da je budućnost Srbije u evroatlantskim integracijama i NATO-u.

"Cilj nam je da unapredimo saradnju i partnerstvo sa Srbijom jer je ona ključni faktor stabilnosti u regionu", istakao je Rasmusen.
XS
SM
MD
LG