Dostupni linkovi

Tadić poručuje Nikoliću da zaboravi "veliku Srbiju"


Lider Demokratske stranke Boris Tadić, do prije dva mjeseca predsjednik Srbije, kaže da bi, da je na mjestu Tomislava Nikolića, otišao u Vukovar i Srebrenicu i ističe da velikosrpske ideje iz Nikolićevih riječi moraju nestati.

"Očekujem od Nikolića da vodi računa o interesima srpskog naroda, što znači da velikosrpske ideje moraju nestati iz njegovih misli i riječi", rekao je predsjednik DS u intervjuu za hrvatski "Globus".

On je dodao da su se kod Nikolića desile neke promjene koje on mora potvrditi i djelima. Kako mu je poručio Tadić, on treba napraviti iskorak, pružiti ruku, izviniti se.

Tadić je takođe dodao da bi bilo korisno da se sastanu Nikolić i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Na pitanje da li je koalicija SPS i SNS, na koju se s velikim oprezom gleda u Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici, opasnost za stabilnost regiona, kaže da bi bio srećan kad se to ne bi desilo zbog velikog napora koji je uložen u stabilizaciju regiona.

"Sve što sam lično radio bilo bi poništeno i bio bih nesrećan kad bi crveno-crna koalicija imala takve efekte na stanje u regionu. Apelujem na lidere crveno-crne koalicije da budu suzdržani i da ni po koju cijenu ne poništavaju dostignuća u regionu", rekao je on.

Govoreći o Kosovu, rekao je da je Srbija u izvjesnom smislu prihvatila realnost da je Kosovo samostalno i da čak ni tokom pregovora nije imala namjeru da Kosovo učini nesamostalnim već je željela da se definiše pravni okvir te samostalnosti.

Prema njegovim riječima, Srbija više nema nikakve institucije niti instrumente kojima bi upravljala bilo kakvim procesima na Kosovu.
XS
SM
MD
LG