Dostupni linkovi

Tači:Rukovanje s Tadićem "premalo i prekasno"


Premijer Kosova Hašim Tači kaže da je rukovanje s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem bilo "premalo i prekasno", jer Tadić to nije učinio kao predsjednik.

U intervjuu za hrvatski nedeljnik "Globus", Tači je kazao da je lider DS "dva puna mandata bio predsjednik Srbije" i da "nijednom nije pokazao želju niti skupio hrabrost da se istorijski rukuje s predstavnicima Kosova", a da je na to pristao na Croatia samitu u Dubrovniku, "ali ne više kao predsednik države".

"Led se mora probiti baš na institucionalnom nivou u kontekstu međudržavnih kontakata i saradnje između legitimno izabranih predsjednika dviju suverenih država, a takvu je vrstu komunikcije Tadić uporno odbijao tokom svojih predsjedničkih godina. Zato je dubrovačko rukovanje bilo premalo i prekasno", rekao je Tači.

Po njegovom mišljenju, pretjerane su ocjene da je to rukovanje bilo istorijsko, ali je - kako je kazao - "važan, iako simbolički, signal spremnosti vlade u Prištini za dobrosusjedske odnose sa Srbijom i za regionanu saradnju dvije države na putu ka evropskim integracijama".

Tači je dodao da su predstavnici Kosova "uvjek spremni na svaki dijalog koji bi ubrzao i olakšao prihvatanje nove političke realnosti u regionu s Kosovom kao međunarodno priznatom državom".

Ističući da je vlada u Prištini spremna za nastavak dijaloga s Beogradom, on je dodao da je Prištini kao sagovornik prihvatljiv "ko god bio na vlasti u Srbiji".
XS
SM
MD
LG