Dostupni linkovi

U Avganistanu protest zbog nedavnog ubistva žene zbog preljube


Više desetina mušaraca i žena danas je protestovalo u Kabulu zbog nedavnog javnog ubistva Avganistanke optužene za preljubu, koje je zabilježeno na video-snimku.

Na nedavno objavljenom snimku prikazan je mušakrac koji, uz smijeh i podstrek okolnih posmatrača, nekoliko puta puca u ženu. Incident se dogodio prije desetak dana sjeverno od Kabula.

Policija je saopštila da je ubica taliban, ali je ta grupa porekla da je naredila ili izvršila ubistvo.

Smrt neindetifikovane žene, za koju je rečeno da je imala 20-tak godina, izazvala je opštu osudu. Predsednik Hamid Karzai, Ambasada SAD, vrhovni kompandant NATO snaga u Avganistanu i aktivističlke grupe osudile su ubistvo.

Taj slučaj je podsjetio na nasilje kojem su u toj zemlji izložene djevojčice i žene.

"Hoćemo da vlada preduzme mjere u ime tih žena... koje su žrtve nasilja i koje se ubijaju", rekla je Zuhra Alamjar, aktivistkinja koja je učestvovala u protestima u Kabulu. "Hoćemo da vlada preduzme ozbiljne mjere i spriječi ih".

Pedesetak demonstranata nosilo je natpise "Međunarodnoj zajednici: Šta je za zaštitom i pravdom za avganistanske žene?". Demonstranti su marširali od Ministarstva za pitanja žena, do zgrade predstavništva UN, a pojedini su uzvikivali "Smrt ubicama!".
XS
SM
MD
LG