Dostupni linkovi

Nasilje u Siriji se proširilo na libansko-sirijsku granicu


Dok UN-ov izaslanik Kofi Annan pokušava dobiti podršku zemalja koje okružuju Siriju kako bi primorao predsjednika Bašara al-Asada na provođenje mirovnog plana nasilje je još jednom prešlo libansko-sirijsku granicu.

Snažne eksplozije i pucnjava mogle su se čuti i osjetiti na sjeveru Libana, a Bejrut je poručio kako će na granicu poslati dodatne snage.

Libanska vojska je povećala prisutnost duž granice sa Sirijom, rekao je libanski sigurnsoni izvor za The Daily Star.

Vlada je odobrila plan na osnovu kojeg će povećati vojnu prisutnost duž granice sa Sirijom i naglasilo je potrebu za poduzimanjem svih potrebnih mjera kako bi se kontrolisala pogranična područja nakon višestrukih sirijskih upada i prekograničnog granatiranja.

U posljednjem incidentu više od 20 granata je ispaljeno na libanska sela u blizini granice u ponedjeljak, podsjeća UPI.

Također je došlo do nekoliko pucnjava sa sirijske teritorije u kojima su ranjeni libanski civili.

Istovremeno Rusija je odlučila pokazati kako je spremna štititi svoje interese u toj regiji i u svoju bazu u sirijskoj luci Tartus pa je poslala je flotilu od sedam ratnih brodova predvođenih razaračem podmornica, javlja BBC.

SAD, čini se, nije zabrinut tim ruskim potezom jer su brodovi u Tartus zapravo prevozili vojnike na vježbu i namirnice i potrepštine neophodne za održavanje baze. Ipak, stručnjaci smatraju kako je slanje flotile zapravo vrlo značajan mornarički razmještaj.
XS
SM
MD
LG