Dostupni linkovi

Incko: Istina se mora ponavljati zbog moralne ravnotežeVisoki predstavnik u BiH Valentin Incko saopštio je danas da se "Bosna i Hercegovina može oporaviti i krenuti naprijed kroz stalnu potragu za pravdom i sistematsko dokumentovanje onog što se desilo u Srebrenici i na drugim mjestima
tokom sukoba".

"Istina će pobijediti - čak i među onima koji se tvrdoglavo kriju od nje", saopštio je Incko povodom komemoracije i obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

On prisustvuje današnjem pokopu 520 žrtava masakra koji se dogodio 1995. godine. Sahrana je dio ceremonije odavanja pošte za više od 8.000 ljudi koji su ubijeni u Srebrenici.

"Građani Evrope iskazuju solidarnost sa onima koji u Srebrenici tuguju za svojim najdražima", rekao je visoki predstavnik i dodao da je 11. juli, Evropski dan sećanja, "dan kada se još jednom mora ponoviti istina, kao jedini način ponovnog uspostavljanja moralne ravnoteže u društvu".

"Samo na osnovu istine podeljeno društvo može da počne sa procesom izlječenja i da krene napred", rekao je visoki predstavnik u BiH.

Incko je juče prepješačio dio puta sa hiljadama učesnika srebreničkog "Marša mira".
XS
SM
MD
LG