Dostupni linkovi

Arafatova udovica podnijeće tužbu zbog trovanja palestinskog lidera


Udovica palestinskog lidera Jasera Arafata podnijeće tužbu u Francuskoj povodom otkrića da je njen suprug umro u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza, nakon što je otrovan polonijumom, najavio je njen advokat.

Suha Arafat, udovica palestinskog lidera Jasera Arafata, zatražila je od pariske advokatske kancelaije da podnese tužbu proiv neimenovane osobe, na osnovu francuskog zakona, saopštila je kancelarija advokata Pera-Olivijea Sura.

U saopćenju se dodaje da se ona nada da će vlasti biti u stanju da "ustanove tačne okolnosti smrti njenog muža i utvrde istinu kako bi pravda bila zadovoljena", prenosi AFP.

Arafatova udovica se odlučila na taj korak nakon što je istraga, koju je pokrenula satelitska televizija Al Jazeera, doprinjela da se otkrije radioaktivni polonijum na nekim stvarima koje su pripadale Arafatu, što je oživjelo ranije spekulacije da je otrovan.

Arafatov nasljednik predsjednik Palestinske uprave (PU) Mahmud Abas je u utorak odobrio ekshumaciju i najavio da će zatražiti od švajcarskih eksperata, u čijem instututu je testirana Arafatov odjeća, između ostalog, da uzmu uzorke s njegovog tijela za dalje testove.

Polonijumom, koji je jako toksičan, ubijen je bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko 2006. godine, nakon što je u jednom londonskom restoranu popio čaj u kome je bila ta supstanca.

Istraga Al Jazeere, objavljena prije nedjelju dana, usredsredila se na testiranje Arafatove četkice za zube, donjeg veša i krznenog šešira, koje je vojna bolnica dala njegovoj udovici poslije smrti.

Ona je dala Al Jazeeri dozvolu da uzme te stvari i preda ih na testiranje. Nakon što su objavljeni razultati istrage Suha Arafat je najavila da će tražiti ekshumaciju u pokašuju da se dođe do istine.

Palestinsko rukovodstvo se saglasilo s ekshumacijom pod uslovom da se familija saglasi.

Mnogi Palestinci su ranije vjerovali da je Izrael otrovao Arafata, što je ta zemlja i tada i sada porekla, optužujući Suhu i palestinske zvaničnike da prikrivaju stvarne razloge njegove smrti.
XS
SM
MD
LG