Dostupni linkovi

Sedamnaest godina od genocida u SrebreniciU Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježena 17. godišnjica genocida u Srebrenici. Biće obavljena dženaza i ukop 520 identificiranih žrtava genocida, a među njima i šest dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali 15 godina, te četiri žene od kojih je najstarija u trenutku ubojstva imala 94 godine.

Svaka deveta žrtva je mlada osoba, a svaki dvadeset peti ubijeni muškarac stariji je od 65 godina.

Kako je najavljeno, na komemorativnom skupu neće biti obraćanja domaćih i međunarodnih zvaničnika kao prethodnih godina. Kolektivnu dženazu predvodit će reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a očekuje se prisustvo nekoliko desetina hiljada ljudi, članova porodica i rodbine, prijatelja i svih koji se na dostojanstven način žele oprostiti od žrtava i prisjetiti na stravični zločin.

Veliki broj zvaničnika i gostiju danas će prisustvovati dženazi u Potočarima.

U vjerskom dijelu programa učestvovat će glavni rabin Jevrejske zajednice u SAD-u Artur Šnajer (Arthur Schneier) i jordanski princ Hasan bin Talal.

Ukupno 30 ambulantnih ekipa biće angažirano na medicinskom osiguranju komemoracije u Potočarima. Policija RS uz pomoć Sipe osigurava skup i putne komunikacije prema Srebrenici.

Helikopterski tim Federalne uprave policije nadlijetat će trasu kretanja građana u pravcu Potočara i Srebrenice.

Tokom jutra ka Potočarima sa područja Federacije BiH krenulo je 176 autobusa.

Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom se 11. juli proglašava Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dan žalosti na području BIH obilježava se i u Brčko distriktu.

Počast žrtvama na različite načine obilježava se širom svijeta.

U turskom gradu Izmiru biće otkriven spomenik Srebrenica visok 11 metara, dok cijela Evropa ovaj dan obilježava kao Dan sjećanja na genocid, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta

Genocid su u julu 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubivši više od osam hiljada Bošnjaka.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima identifikovano iz masovnih grobnica i sahranjeno 5.137 osoba.
XS
SM
MD
LG