Dostupni linkovi

54 migranta umrla od žeđiPedeset i četiri osobe umrle su od žeđi u pokušaju da iz Libije stignu do Italije nakon 15-dnevnog putovanja na kojem se njihov gumeni čamac postupno ispuhao, priopćilo je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR), pozivajući se na iskaz jedinog preživjelog.

U priopćenju se navodi da je muškarca, državljana Eritreje, spasila tuniska Obalna straža u stanju teške dehidracije dok se držao za ostatke čamca, nakon što su ga prethodne noći primijetili ribari. Čovjek je rekao je napustio Libiju krajem lipnja kao dio 55-člane skupine, od kojih je polovica došla iz Eritreje. Rekao nam je da su na brodu odmah počeli problemi, da nažalost nisu smjeli ponijeti bocu vode, pa nakon što su se izgubili a plovidba se nastavila, ljudi su počeli osjećati mučninu i umirati zbog nedostatka vode, rekla je glasnogovornica UN-a Laura Boldrini.

Preživjeli, koji je odveden u bolnicu u Zarzisu na jugoistoku Tunisa, rekao je dužnosnicima UNHCR-a da je čamac gotovo dosegao obalu Italije, ali je potisnut natrag jakim vjetrovima i nakon nekoliko dana se ispuhao.

Incident je posljednji u dugom nizu nesreća u kojima su poginule tisuće migranata koji iz sjeverne Afrike pokušavaju doći do južne Europu u malim, nestabilnim i često pretrpanim plovilima.
XS
SM
MD
LG