Dostupni linkovi

Banja Luka:Cvijeće u Vrbas za žrtve Srebenice


Udruženje građana Banja Luka, asocijacija Fatma i ženski hor Behar danas su u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i sve ubijene Banjalučane tokom proteklog rata s mosta u naselju Gornji Šeher bacili cvijeće u rijeku Vrbas.

"Jučer smo po četvrti put u Banja Luci održali tevhid za žrtve genocida u Srebrenici. Danas s ovog mjesta mi ovdje okupljeni želimo poslati poruku da se zlo u Srebrenici nikada i nigdje ne ponovi. Mi i sve majke Podrinja danas smo, iako fizički razdvojene, zajedno duboko povezne", kazala je Mirsada Delizirević, predsjednica asocijacije Fatma.

Atif Turčinhodžić, idejni začetnik obilježavanja sjećanja na sve nastradale Banjalučane i godišnjice genocida u Srebrenici, koje se održava petu godinu zaredom, istakao je da ovaj događaj od zaborava čuva sve nevino nastradale sugrađane, ali i podsjeća da se s poštovanjem moramo sjećati Srebrenice.

Ovom događaju od lokalnih političara prisustvovao je samo potpredsjednik Stranke za BiH Dževad Osmančević. U izjavi za agenciju Anadolija, naglasio je da su Banjalučani svojim okupljanjem u situaciji kada vlasti RS-a negiraju i relativiziraju veličinu srebreničkog stradanja, iskazali posebnu hrabrost.
XS
SM
MD
LG