Dostupni linkovi

Egipatski parlament na kratko zasijedao


Egipatski parlament sastao se danas na kratko, uprkos odluci vojnog savjeta o raspuštanju tog tijela.

Novi egipatski predsjednik Muhamed Mursi objavio je dekret u kojem je pozvao poslanike da se danas vrate u raspušteni parlament. Odmah po objavljivanju dekreta predsjedavajući parlamenta Sad al Katatni pozvao je poslanike da dođu na sjednicu.

Egipatski Vrhovni ustavni sud odbacio je juče Mursijev dekret, ističući da je naredba o raspuštanju pravno obavezujuća.

Katatni je naglasio da, održavajući sjednicu, poslanici se ne suprotstavljaju odluci o raspuštanju "ali da pokušavaju da pronađu mehanizam za sprovođenje odluke suda." On je naglasio da na današnjoj sjednici nema dnevnog reda.

Poslanici su odobrili Katatnijev prijedlog da parlament zatraži pravni savjet od višeg apelacionog suda o tome kako da se sprovede odluka Vrhovnog ustavnog suda.

On je potom prekinuo sjednicu.

Analitičari smatraju da je parlament sada predao svoja ovlaštenja predsjedniku čime su oduzeta od vojske.

Mursi, čiji je politički pokret "Muslimansko bratstvo" osvojio najviše poslaničkih mjesta, smatra da parlament treba da funkcioniše do održavanja novih izbora.

Međutim, Vrhovni ustavni sud je na svom jučerašnjem sastanku saopštio da su sve njihove presude i odluke "konačne i nisu predmet žalbe".

Mursi je pobijedio na prvim predsjedničkim slobodnim izborima, održanim prošlog mjeseca i vojni vrh predao je vlast civilnoj upravi 30. juna.

Međutim, vojska je neposredno prije inauguracije sebi odobrila veća ovlaštenja.

Ustavnom deklaracijom vojnog vrha ukinuta su ovlaštenja predsjednika nad vojskom, vojnom rukovodstvu data su zakonodavna ovlaštenja i mogućnost stavljanja veta na novi Ustav, koji tek treba da bude izrađen.

U svom predsjedničkom dekretu Mursi je naglasio da novi parlamentarni izbori treba da budu održani 60 dana nakon što ustav bude usvojen na referendumu.
XS
SM
MD
LG