Dostupni linkovi

EU-Kina:Dogovoreni redovni sastanci o odbrani i sigurnosti


Predstavnici Evropske unije i Kine dogovorili su održavanje redovnih razgovora o odbrambenim i sigurnosnim pitanjima i planiraju povećanje saradnje u misijama protiv pirata u vodama naspram Somalije. Sporazum je potpisan danas tokom treće runde strateškog dijaloga EU-Kina u Pekingu.

Strateški dijalog EU-Kina u Pekingu je dvodnevni forumu koji ima za cilj da ublaži razlike i produbi veze Kine i njenog najvećeg trgovinskog partnera EU, javio je AP. Uloga Kine u evropskoj ekonomiji se povećala otkako su kineske kompanije povećale ulaganje na starom kontinentu.

U ime EU razgovore je vodila visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Chaterine Ashton. Pored razgovora o usklađivanju pitanja vanjskih poslova i sigurnosti, bilo je reči i o naporima EU da se nose s krizom dugova i posustalim bankarskim sektorom u nekoliko zemalja članica.

Tokom treće runde strateškog dijaloga EU-Kina, Ashton se sastala s kineskim premijerom Wen Jiabaom, državnim tajnikom Dai Bingguom i ministrom odbrane Liangom Guangliem.

Na trećem strateškom sastanku bilo je reči i o pripremama za naredni samit EU-Kina u Bruxellesu ove jeseni.

Poslije Pekinga, šef diplomatije EU će u srijedu posjetiti Hong Kong, prije nego što otputuje u Kambodžu, radi sastanka regionalnog foruma Asocijacije naroda jugoistočne Azije (ASEAN).
XS
SM
MD
LG