Dostupni linkovi

Vujanović-Mitropolit Mihailo:Poštovati odvojenost države i crkve


Sekularni karakter Crne Gore obavezuje na poštovanje odvojenosti države i crkve, kanonskog ustrojstva i pune slobode vjeroispovesti, rekao je danas predsjednik države Filip Vujanović.

On je razgovarao sa mitropolitom Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailom i delegacijom te crkve u kojoj su bili književnik Novak Kilibarda, istoričar Novak Adžić i advokat Željko Tomović.

"Mihailo i članovi delegacije su iskazali očekivanje većeg stepena državnog uvažavanja CPC u svim dimenzijama njenog djelovanja a posebno u odnosu na njen imovinski status", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Navodi se da je Vujanović u odnosu na crkvenu imovinu ukazao na Ustav Crne Gore koji je utemeljen na principu afirmacije i zaštite prava svojine kao osnovne pravne i ekonomske vrijednosti modernih država i prava.

"On je naglasio potrebu i očekivanje poštovanja tog principa kao i činjenice da se mimo ovog ustavnog principa ne mogu mijenjati svojinski odnosi", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.
XS
SM
MD
LG