Dostupni linkovi

Anan: Iran mora da bude dio rješenja konflikta u Siriji


Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izjavio je danas da Iran mora biti "dio rješenja" za krvavu krizu u Siriji kao i da je Teheran ponudio podršku za njeno
okončanje.Anan boravi u Iranu s namjerom da zaustavi posrtanje svog mirovnog plana za 16-mjesečni konflikt u Siriji tokom kojeg je, prema podacima boraca za ljudska prava, poginulo više od 17.000 ljudi.

Predsjednik Sirije Bašar al Asad i Kofi Anan juče su dogovori novi okvirni plan za zaustavljanje nasilja u Siriji.

"Moje prisustvo ovdje dokazuje da vjerujem kako Iran može igrati pozitivnu ulogu i prema tome treba da bude dio rješenja krize u Siriji", rekao je Anan novinarima u Teheranu pošto se sastao sa iranskim ministrom spoljnih polova Alijem Akbarom Salehijem.

Anan je izjavio da je od iranskih vlasti "dobio ohrabrenje i saradnju" ali nije rekao kakvu vrstu saradnje je Teheran ponudio.Iran, vjerni saveznik Sirije, godinama je pomagao Asada i vojno i politički. Ta podrška je ostala snažna i u poslednjih 16 mjeseci pobune u Siriji protiv Asadovog režima.

Anan nije rekao kakvu bi vrstu asistencije on volio da dobije od Irana, a ni Salehi nije naznačio šta bi Iran mogao da uradi kako bi se nasilje ukrotilo.

Borci protiv sirijskog režima odbacuju bilo kakvu ulogu Irana u smirivanju tenzija. SAD odbacuju bilo kakvo učešće Irana na međunarodnim skupovima u vezi sa Sirijom.

Anan je ove godine ugovorio sa sukobljenim stranama mirovni plan u šest tačaka, ali se on slabo primjenjuje, pošto i vladine trupe i pobunjenici ne poštuju prekid vatre koji je trebalo da stupi na snagu u aprilu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov tražio je danas da se održi novi sastanak Akcione grupe za Siriju, prenela je novinska agencija Interfaks."Mogu samo da potvrdim da bismo bili srećni ako bi u Moskvi bio organizovan novi sastanak Akcione grupe", rekao je Bogdanov.

Bogdanov je Interfaksu rekao da će osnovna tena razgovora sa predstavnicima sirijske opozicije, koji su stigli u Moskvu, biti primjena plana Kofija Anana, u cilju političke tranzicije u Siriji.

Prema njegovim riječima, cilj Rusije je da predstavnike opozicije ubijedi da dijalogom dođu do realnih i konstruktivnih stavova koji bi omogućili da se okonča prolivanje krvi i da se u zemlji ponovo uspostavi bezbjednost, stabilnost i mir.
XS
SM
MD
LG