Dostupni linkovi

Hag:Tomasu Lubangi 14 godina zatvora


Bivši vođa pobunjenika u Demokratskoj Republici Kongo Tomas Lubanga osuđen je danas pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu na 14 godina zatvora zbog regrutovanja djece vojnika u sukobima 2002-2003.

"Lubanga je osuđen na kaznu od 14 godina zatvora", rekao je sudija Ejdrijan Falford i precizirao da će kazna biti umanjena za vrijeme koje je Lubanga proveo u zatvoru tokom suđenja, od 2006.

Međunarodni krivični sud Lubangu je proglasio krivim 14. marta i to je prvi okončani sudski proces od početka rada tog suda 2002.

U presudi, sudije su navele da je "tužilaštvo van svake sumnje dokazalo da je Lubanga kriv za regrutovanje djece mlađe od 15 godina i njihovo aktivno uključivanje u borbe".Sudije su navele i da je Lubanga "lično koristio djecu mlađu od 15 godina za svoju tjelesnu stražu".

Tužilaštvo je 13. juna zatražilo da Lubanga bude osuđen na 30 godina zatvora.

Sudije su pri izricanju kazne uzele u obzir olakšavajuće okolnosti, odnosno Lubanginu "konstantnu saradnju sa sudom cijelim tokom procesa".

Tužilaštvo tvrdi da je Lubanga vodio političku grupu Savez patriota Konga i komandovao njenim oružanim krilom, Patriotskim snagama za oslobođenje Konga, koje su za borbu regrutovale djecu, na silu i dobrovoljno.

On je priznao da je vodio stranku, ali je demantovao tvrdnje da je komandovao njenim oružanim krilom.

Ključni dokaz tužilaštva bio je video-snimak koji prikazuje Lubanga kako se u kampu za obuku obraća regrutima, među kojima se nalaze mladići i djeca. Na drugom video snimku, njegovo vozilo prati kamionet pun teško naoružanih tjelohranitelja od kojih bar dvojica izgledaju kao djeca.

Lubanga koji je završio psihologiju, postavljao se kao političar, rodoljub i mirotvorac u istočnoj oblasti Konga, državi bogatoj prirodnim resursima, ali osiromašenoj unutrašnjim sukobima vođenim oko njenog rudnog bogatstva.

Suđenje je počelo 2009. i prvo je koje se isključivo odnosi na zloupotrebu djece kao vojnika. Ono će postaviti zakonske presedane za takve buduće slučajeve - poput Džozefa Konija, drugog vođe pobunjeničke grupe iz Konga, koji je takođe regrutovao djecu, ali u mnogo većem broju.

Prva presuda označava prekretnicu u radu suda, osnovanog za krivični progon osumnjičenih ratnih zločinaca iz zemalja koje nisu u stanju da im same sude ili to ne žele.
XS
SM
MD
LG