Dostupni linkovi

EK o izjavi Đukanovića: Napadi na medije neprihvatljivi


Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange je rekao je da je potrebno garantovati sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo i da svi slučajevi nasilja nad novinarima u Crnoj Gori zahtijevaju temeljno ispitivanje od strane nadležnih organa kako bi se počinioci priveli pravdi.

Lange je to naveo u odgovoru na pismo koje su mu u petak prošle sedmice uputili direktori "Vijesti" Željko Ivanović, nedjeljnika "Monitor" Milka Tadić-Mijović i "Dana" Mladen Milutinović povodom intervjua šefa DPS-a Mila Đukanovića beogradskom nedjeljniku “Vreme” u kojem je ocijenio da nezavisni mediji rade protiv interesa Crne Gore.

Lange je u odgovoru naglasio značaj koji sloboda medija ima za agendu EK, kao jedan od ključnih stubova demokratije i osnovno pravo, zaštićeno odgovarajućim evropskim i međunarodnim sporazumima.

“Ona je utkana u osnove Evropske unije i Komisija neće prihvatiti nikakva odstupanja od ovih standarda od strane zemalja koje streme članstvu u EU”, naveo je Lange.
Podsjetio je da su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne oblasti koje EK pomno prati u Crnoj Gori, prenosi portal Vijesti.

“Ono što mi tražimo od nadležnih je da se angažuju kako bi proces reformi dao konkretne rezultate, kako ste napomenuli, i da se obezbijedi usklađivanje zakonodavnih i administrativnih kapaciteta Crne Gore sa pravnim tekovinama EU (acquis communautaire)”, naveo je Lange.

Prema njegovim riječima, napadi na medije su neprihvatljivi u jednom demokratskom društvu.
XS
SM
MD
LG