Dostupni linkovi

Ministri eurozone spremni da pozajme Španiji 30 milijardi eura


Ministri finansija eurozone ponudiće Španiji 30 milijardi eura zajma kao pomoć njenim problematičnim bankama.Nakon devet sati razgovora u Briselu ministri su rekli da će novac Madridu biti na raspolaganju do kraja ovog mjeseca.

Takođe je dogovoreno da rok od 2013. za Španiju da smanji budžetski deficit na limit EU od 3 odsto bude produžen za jednu godinu.

Produženje roka zasnovano je na "značajnom pogoršanju ekonomske situacije u Španiji i posljedicama koje to može imati na budžetsku situaciju", rekao je šef eurozone Žan Klod Junker, dodajući da Madrid mora da primjeni sve neophodne mjere da svoje javne finansije uskladi sa normama EU.

Zemlje eurozone dogovorile su u junu da pozajme 100 milijardi eura za pomoć španskim bankama.

Sporazum, koji predviđa paket pomoći od 100 milijardi eura, uključuje prvu tranšu od 30 milijardi eura zajma do kraja jula za španske banke

Prema odredbama sporazuma, Španija će morati da skreše svoje deficit na 6,3 odsto od društvenog bruto proizvoda ove godine, na 4,5 odsto 2013. i 2,8 odsto do kraja 2014.

Španija je revidirala svoj budžetski deficit od 2011. na 8,9 odsto društvenog bruto proizvoda umjesto 8,51 odsto kao što je ranije saopšteno.

Junker je naveo da će u sklopu sporazuma biti postavljeni posebni uslovi za određene banke i da će biti generalno pojačana supervizija finansijskog sektora.

Očekuje se da će ublažavanje budžetskog cilja olakšati finansijski pritisak zemlje na tržištu obveznica nakon što su prinosi na španske državne obveznice sa rokom otplate od 10 godina premašile 7 odsto ove sedmice.

Analitičari kažu da će i produženje roka za Španiju predstavljati veliki teret imajući na umu visoku stopu nezaposlenosti, recesiju i loše poslovanje banaka.

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja obećala je da će smanjiti javni deficit na 5,3 odsto ove godine.
XS
SM
MD
LG