Dostupni linkovi

Šef ruskih oružanih snaga u posjeti SAD


Šef ruskih vojnih snaga general Nikolaj Makarov dolazi danas u radnu posjetu SAD koja će biti fokusirana na američke planove raketne odbrane, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"General Nikolaj Makarv posjetiće SAD od 10. do 13. jula", rekao je portparol Ministarstva odbrane, prenosi RIA Novosti.

Kako je najavljeno, Makarov će razgovarati sa predsjedavajućim američkog združenog štaba generalnom Martinom Dempsijem. "Pažnja će biti usmjerena na američke planove izgradnje raketnog štita", rekao je on.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov rekao je 6. jula da će general Makarov “još jednom pokušati da objasni stav Rusije o raketnoj odbrani bar na nivou generalštaba".
On je upozorio da Rusija neće ignorisati raspoređivanje elemenata američke raketne odbrane u Evropi i adekvatno će odgovoriti na bilo kakve prijetnje bezbjednosti zemlje.

Rusija je zadržala čvrst stav protiv raspoređivanja sistema američke raketne odbrane u blizini svojih granica, rekavši da će to predstavljati opasnost za njenu bezbjednost.

NATO i SAD insistiraju da će štit biti odbrana NATO članica od raketa Sjeverne Koreje i Irana i neće biti usmjeren protiv interesa Rusije.

Moskva insistira na zakonskim garancijama da raketni štit neće ugroziti ruske strateške nuklearne snage.
XS
SM
MD
LG