Dostupni linkovi

Mediji: Optužnice protiv 12 huligana za paljenje ambasada u Beogradu


Više od četiri godine nakon paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008, Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 osoba, saznaje B92.

Prema tom izvoru, radi se o huliganima, koji su identifikovani na osnovu snimaka sa same ambasade i okolnih objekata koji su imali video nadzor.

Ambasada SAD je zapaljena u neredima koji su izbili posle mitinga "Kosovo je Srbija", a optuženima se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti, a za to delo zaprećena kazna je veća od 10 godina zatvora.

Ovim se broj optuženih za učešće u neredima i povećava na 13, jer se do sada na sudu za to delo vodio postupak samo protiv Milana Živanovića.

Nakon mitinga "Kosovo je Srbija", koji je organizovao tadašnji državni vrh, na čelu sa Vojislavom Koštunicom, u znak protesta zbog proglašavanje nezavisnosti Kosova, izbili su neredi u kojima je oštećeno više ambasada. Najteže je prošla američka ambasada, koja je i zapaljena. U tom požaru život je izgubio Zoran Vujović.

Potom su osumnjičeni otišli do ambasada Hrvatske i Nemačke, koje su, takođe, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima.
XS
SM
MD
LG