Dostupni linkovi

Lavrov sa sirijskom opozicijom u Moskvi


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmotriće u Moskvi sa delegacijom sirijske opozicije ispunjavanje dogovora postignutih na konferenciji Akcione grupe za Siriju u Ženevi 30. juna, javio je Itar-Tass.

Agencija navodi da delegaciju protivnika aktuelne vlasti u Siriji predvodi javni radnik i političar Mišel Kilo.

Ranije je agencija RIA Novosti najavila, pozivajući se na izvore iz Ministarstva inostranih poslova Rusije, da će Lavorv u ponedeljak razgovarati sa delegacijom Demokratskog foruma, a u sredu, 11. jula, sa delegacijom Sirijskog nacionalnog saveta.

Susreti se održavaju posle ministarskog skupa o Siriji u Ženevi, na kojoj su učestvovali i čelnici UN, Arapske lige, šefovi diplomatije Rusije, SAD, Velike Britanije, Kine, Francuske, Turkse, Iraka, Kuvajta, Katara i šef diplomatije EU.

Prema kominikeu iz Ženeve, predviđa se formiranje prelazne vlade u Sirjii uz učešće svih zainteresovanih, kao i mogućnost revizije ustava na osnovu unutarsirijskog dijaloga.

Itar-Tass navodi da su šefica američke diplomatije Hilari Klinton i drugi predstavnici Stejt departmenta uveravali da se u dokumentu sadrži odredba o nedopustivosti učešća sirijskog predsednika Bašara el-Asada u političkom procesu, a da je Lavrov savetovao potom partnerima da "ne čitaju između redova", jer "dogovori znače upravo ono što je zapisano".

Moskva i sa njom saglasni međunarodni akteri smatraju da sudbinu Sirije i njenih rukovodilaca treba da rešavaju sami Sirijci, navodi ruska državna agencija.

U sukobima u Siriji koji traju skoro 16 meseci po podacima UN poginulo je više od 12.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG