Dostupni linkovi

Na izborima u Libiji vodi lider opozicije


Izborne vlasti u Libiji završavaju prebrojavanje glasova s prvih slobodnih parlamentarnih izbora održanih tokom vikenda. Vodi lider političke koalicije Alijansa nacionalnih snaga (ANS) koja se sastoji od 60 manjih partija Mahmud Džibril, koji je rekao da preliminarni rezultati pokazuju da Alijansa ima prednost i pozvao sve partije da se okupe "pod jednim barjakom" u cilju formiranja koalicione vlade, prenela je agencija AFP.

"Izražavamo iskrenu poziv za nacionalni dijalog da se ujedinimo u jednoj koaliciji, pod jednim barjakom, da se postigne kompromis - konsenzus na kome može biti napisan ustav i sastavljena nova vlada", rekao je lider ANS.

On je dodao da na jučerašnjim izborima "nije bilo pobednika, niti gubitnika" i da će, ko god da pobediti, "Libija biti pravi pobednik" tih izbora.

Džibrilova izjava usledila je nekoliko sati pošto je lider rivalske Partije pravde i izgradnje Mohamed Savan priznao da je ANS ima prednost tokom prebrojavanja glasova u prestonici i u drugom po veličini gradu, Bengaziju.

Međutim Džibril je naveo da će ANS - nacionalni pokret sa širokim spektrom identiteta i ideologija, sačekati proglašavanje zvaničnih rezultata izbora u Libiji.

Ako ovakvi izborni rezultati budu i potvrdjeni, Libija će, za razliku od susednog Tunisa i Egipta, čiji su lideri takodje svrgnuti tokom "Arapskog proleća" prošle godine, pokazati različit trend od izbornog uspeha islamista u tim zemljama.
XS
SM
MD
LG