Dostupni linkovi

Špindeleger: Izvještaj EUROPOL-a o Crnoj Gori biće dobar impuls za EU


Sastanak ministara na kojem se raspravljalo o otvaranju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU) pokazao je ko su prijatelji Crne Gore, a koje bi države rado izbjegle dalji proces proširenja, rekao je vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije, Mihael Špindeleger.

On je u intervjuu za Vijesti kazao i da će izvještaj EUROPOL-a o borbi protiv kriminala u Crnoj Gori biti dobar impuls svim članicama Unije.

Prema riječima Špindelegera, Crna Gora mora još puno raditi kako bi postigla rezultate u borbi protiv kriminala, korupcije ali i reformi pravosuđa koja je, kako je naveo, ključ za povjerenje građana u sudski sistem.

Kako je naveo, prvo se mora uzeti u obzir šta je Crna Gora postigla posljednjih nekoliko godina.

„Shvatate da je bilo mnogo koraka naprijed, a napredak se posebno vidi ako ga sagledate sa strane kao objektivni posmatrač. Smatram da je do sada postignut dobar razultat, ali na daljem putu će biti dosta teško za Crnu Goru“, kazao je Špindeleger.

Upitan zašto su neke članice EU, poput Švedske, Francuske i Holandije bile kritički nastrojene tokom ministarskog sastanka u Briselu rekao da određene države smatraju da EU nije potrebno dalje proširenje, već unutrašnje reforme, “kako bismo adekvatno odgovorili na krizu u eurozoni i prevazišli druge problem”.

“Diskutovati o proširenju je i ovoga puta, kao uostalom i uvijek, bilo teško, a tokom diskusije se može vidjeti ko su nečiji prijatelji, a ko su zemlje koje su kritički nastrojene. Austrija je procijenila da je Crna Gora uradila puno, iako ne sve, ali dovoljno da nastavi sa procesom, zbog čega smo i podržali predlog da se otvore pregovori”, zaključio je Špindeleger.
XS
SM
MD
LG