Dostupni linkovi

Novi bilans: U poplavama u Rusiji najmanje 150 mrtvih


U poplavama na jugozapadu Rusije poginulo je najmanje 150 osoba, novi je bilans žrtava koji je u nedelju saopštilo rusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema saopštenju, 139 tela nađeno je u Krimskoj oblasti koja je najteže pogođena poplavama.

Predsednik Rusije je 9. jul proglasio državnim danom žalosti i naredio hitno pružanje pomoći stanovnicima pogođenog regiona. Policija je prethodno saopštila da je Krimska oblast, udaljena 200 kilometara od letovališta Soči, gde će se 2014. održati Zimske olimpijske igre, pretrpeo najveću štetu, i da je nivo vode prethodne noći bio visok sedam metara.

Predstavnici lokalnih vlasti su saopštili da je u toj oblasti sa 60.000 stanovnika, poplavama pogođeno 12.000 ljudi, i da je oštećeno 4.000 kuća.

Putin je ranije demantovao informacije da je tragičnim posledicama poplava doprinelo i nekontrolisano izlivanje voda iz veštackog jezera. On je rekao da to ni tehnički nije moguće i da se vodostaj u jezerima poslednjih dana uopšte nije menjao.

Guvernerner te oblasti Aleksandaer Tkačev nazvao je slične neproverene informacije "glupim glasinama" i izjavio je da je poplava prouzrokovana velikim kišama, pošto je za nekoliko dana pala onoliko vode koliko inače padne za pet meseci.

Veliki broj stanovnika pogođene oblasti je izjavio da ih niko nije upozorio na poplavu, i da ih je ona iznenadila tokom spavanja u noći između petka i subote. Putin je zbog toga naredio pokretanje istrage.
XS
SM
MD
LG