Dostupni linkovi

UN: Neophodno nastaviti finansijsku podršku Avganistanu


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun zatražio je u nedelju u Tokiju da se nastavi finansijska podrška Avganistanu sa ciljem da se zemlja stabilizuje nakon povlačenja trupa NATO, dok je međunarodna zajednica obećala pomoć od 16 milijardi dolara do 2015. godine.

Predstavnici više od 80 zemalja okupili su se u nedelju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Tokiju posvećenoj pomoći civilnom stanovništvu u Avganistanu.

U tu pomoć nije uključena finansijska pomoć za održavanje bezbednosti u zemlji koju će Avganistan i dalje dobijati.

"Ako ne budemo investirali u rukovođenje zemljom, pravosuđe, ljudska prava, zapošljavanje i socijalni napredak, sve što je do sada investirano kao i sve žrtve koje su podnete, izgubiće na značaju", upozorio je generalni sekretar UN.

Avganistanske vlasti su izuzetno zainteresovane da obezbede dovoljno finansijske podrške za ključni period nakon odlaska međunarodnih trupa krajem 2014.

Međunarodne trupe za uspostavljanje i održavanje mira u Avganistanu (Isaf) pod komandom SAD, raspoređene su pre 13 godina nakon invazije na tu zemlju i svrgavanja talibana sa vlasti.

"Avganistan je i dalje na meti terorizma i ekstremizma", upozorio je avganistanski predsednik Hamid Karzaji i pozvao međunarodnu zajednicu da ne posustane i nastavi da podržava Avganistan.
XS
SM
MD
LG